מה מאפיין את מקצוע הכלכלה ואת עבודת היועץ הכלכלי?
הכלכלה, לטעמי, היא מקצוע הדורש ממך חשיבה פשוטה וישירה, קומונסנס, ולכן ניתן להסביר כל בעיה כלכלית לכל אדם, גם אם אין לו השכלה כלכלית בכלל, אם רק נחן אותו אדם בהיגיון פשוט, טוב אולי נסייג ונוסיף גם יכולת אנליטית מסויימת.
אם כך הם פני הדברים, נשאלה השאלה: מדוע בכלל יש צורך בייעוץ כלכלי, הרי כל אדם שנחן בהגיון וחשיבה אנליטית מסודרת יוכל להיות יועץ כלכלי, לפחות יועץ כלכלי של עצמו.
מדוע בכל זאת יש צורך לפעמים ביועץ כלכלי?
התשובה היא שאכן, אנשים רבים אינם נדרשים לייעוץ כלכלי והם עושים לעצמם תחשיבים, הערכות שווי, בדיקות כדאיות ותכניות עסקיות, מבלי לדעת שהם נותנים לעצמם ייעוץ כלכלי. כל יזם שפותח עסק, מסעדה, חנות ממכר של כל דבר שהוא, ולפני כן מחשב את גודל השקעתו, מבנה הוצאותיו ותחזית הכנסותיו עושה, במודע או שלא במודע, עבודה של ייעוץ כלכלי והיא יכול להקים עסק לתפארת מבלי שנתקל ולו אף פעם בכלכלן שנתן לו ייעוץ.
האם משמעות הדברים היא שתפקיד הכלכלן הוא מיותר? לא בהכרח.
מתי כדאי לשקול פניה ליועץ כלכלי?
ראשית, לא כל יזם יודע לערוך את התכנית העסקית שלו בעצמו והוא נדרש לייעוץ של כלכלן. הוא, אגב, עדיין יכול להיות יזם מוצלח, על אף העובדה שהוא נעזר ביועץ כלכלי.
שנית, גם אם הכנת תכנית עסקית, תמיד כדאי שמישהו, שלא מכיר אותך אולי, שבא מבחוץ, שאין לו ומעורבות רגשית בעסק (שאולי יש לך) יבוא ויבחן אותו בצורה קרה ועניינית. ואם אותו אדם ראה כבר עשרות עסקים בחייו, ואולי יותר, ורכש קצת ניסיון, והוא יודע לחשוב בצורה ביקורתית ופתוחה, אולי בכל זאת כדאי להיוועץ באדם כזה. ולו רק כדי לקבל חוות דעת שניה, בלתי תלויה.
ובכלל, פעמים רבות אני נתקל בכך שמה שנראה לי ברור וטריוויאלי, פרי של עשרות שנים של עבודה והתנסות כלכלית, נראה לאחרים מורכב, מסובך ובלתי פתיר.
אז אולי בכל זאת יש מקום למקצוע הזה שאני עוסק בו , בהנאה ובעניין רב, עם סקרנות שרק הולכת וגוברת ככל שעוברות השנים, המקצוע, האומנות, של להיות יועץ כלכלי.
דוגמאות של עבודות ייעוץ כלכלי
עבודת ייעוץ כלכלי זו נכתבה יחד עם ירום אריאב ומיקי גור עבור אגוד בתי אבות ודיור מוגן בישראל. בראשית שנת 2017 אמור לצאות מכרז של משרד הבריאות לבחירת בתי אבות סיעודים שיתנו שרותי סיעוד לאוכלוסיית הזכאים שקובע משרד הבריאות. מדובר במכרז בהיקף כספי שנתי של כ- 2 מיליארד ש"ח. לקראת המכרז בקש איגוג בתי האבות לחשב את עלות יום האשפוז כדי לגרום לכך שהמחיר ליום אשפוז שיוצע במכרז על ידי המדינה יאפשר כסוי עלות יום אשפוז ממוצעת. המסמך סוקר את הענף וההתפתחויות בו ומציע תחשיב מיקרו, על בסיס מדגם, של עלות יום אשפוז סיעודי.
מדובר בסכסוך כספי של עשרות מיליוני דולרים. הקיבוץ הוא בעל מניות מרכזי בחברה הציבורית אבן קיסר הנסחרת בבורסת נאסד"ק בשווי של 1.4 מיליארד דולר. הקיבוץ מכר חלק ממניותיו ואת התמורה חילק בין חבריו. דא עקא, שבעת החלוקה התעלם מזכויות של חברים שהלכו לעולמם, שבעבר אף הוקצו להם מניות. מכאן תביעת היורשים לקבל את חלקם וחוות דעת זאת , שנכתבה ע"י יועץ כלכלי נוסף ירום אריאב, מציגה את הנושא הזה באופן מפורט, שאני מקווה שיתקבל בבית המשפט.
בעקבות הבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד חברת פיליפ מוריס בשל גביית מחיר מופרז על חפיסת סיגריות, שאסורה על בעל מונופולין, הגישה החברה כתב הגנה שאליו צורפה חוות דעת של ד"ר שלומי פריזט יועץ כלכלי בתחום הגבלים עסקים. דעתי היא כי חוות דעת זו אינה משרתת כלל את חברת פיליפ מוריס, שהרי היא מבוססת על ניתוח כלכלי שגוי, עד כדי מופרך. תגובתי מופיעה בחוות דעתי הכלכלית השניה שכבר הוגשה לבית המשפט. היות וחוות דעת זאת מתבססת גם על נתונים חסויים שמסרה פיליפ מוריס, נדרשנו להשחיר את הניתוח הכמותי, אבל יתכן וניתן להבין את הטענות העקרוניות שהעלינו, שעוד יתבררו בהמשך ההליך.
מדובר בתביעה כספית בסך של 35-60 מיליון ש"ח שהגיש רוני ורטהיימר, שהיה בעלים של רשת חנויות הספורט והאופנה הנושאת את שמו. הרשת קרסה בסוף שנת 2015, נדרשה להקפאת הליכים שבסיומה איבד רוני את החברה ורכוש פרטי רב. חוות הדעת שהכנתי כיועץ כלכלי, מראה כי קריסת הרשת היתה בעטיה של התנהלות רשלנית, פזיזה ובלתי מקצועית של בנק ברקליס דיסקונט.
עבודה זו, של יעוץ כלכלי, נכתבה יחד עם ירום אריאב על פי הזמנת חברת חיפה כימיקלים. כזכור נושא מיכל האמוניה בנמל חיפה עורר דיון ציבורי רחב באשר לסוגיות הבטחוניות והבטיחותיות הכרוכות בהפעלתו ומלויו ממיכלית העוגנת בנמל חיפה. עבודתנו עוסקת בעיקר בחברת חיפה כימיקלים ותרומתה למשק אך גם נוגעת להיבטים כלכלים של סוגיית אספקת אמוניה למשק.
|
|